Notă

Maine, incepand cu ora 22:00, TVR 1 si TVR HD, transmit prima semifinala Eurovision 2012. Deoarece Mandinga participa in aceasta semifinala, Romania are si drept de vot.

Mai jos avem ordinea de intrare in concurs, iar in dreptul fiecarei tari sansele de calificare acordate de publicatia Radar de Media:

1. Muntenegru – 0 %

2. Islanda – 100 %

3. Grecia – 100 %

4. Letonia – 50 %

5. Albania – 50 %

6. Romania – 100 %

7. Elvetia – 60 %

8. Belgia – 80 %

9. Finlanda – 20 %

10. Israel – 40 %

11. San Marino – 0 %

12. Cipru – 50 %

13. Danemarca 50 %

14. Rusia – 100 %

15. Ungaria – 50 %

16. Austria – 0 %

17. Republica Moldova – 50 %

18. Irlanda – 100 %

Prima Semifinala Eurovision 2012, maine, live la TVR 1

Notă

carcera Un deținut român, aflat în greva foamei de 50 de zile, a murit în ItaliaVirgil Cristian Pop (39 de ani), originar din București, a murit după ce s-a aflat în greva foamei timp de șapte săptămâni. Românul era deținut într-o închisoare din sudul Italiei.

Pentru a atrage atenția autorităților italiene asupra nevinovăției sale, românul a decis să intre în greva foamei la sfârșitul lunii martie, informează ANSA. Timp de 50 de zile, el a refuzat să mănânce în semn de protest față de autoritățile italiene, continuă sursa. În ultimele zile, starea sa de sănătate s-a înrăutățit foarte mult, românul fiind internat în spitalul Vito Fazzi, acolo unde a murit duminică.

Deținutul român fusese transferat, la sfârșitul anului 2011, din penitenciarul Benevento în cel din Lecce pentru a-și ispăși pedeapsa. Virgil Cristian Pop era acuzat de infracțiuni contra patrimoniului și persoanei.

Preluare http://www.oraromaniei.com

Un deținut român, aflat în greva foamei de 50 de zile, a murit în Italia

Notă

Un film cu şi despre românii din Italia

„Sub acelaşi cer” (Sotto lo stesso cielo) este titlul unui film cu şi despre imigranţi români, regizat de Mary Griggion. Filmul a avut premiera la sfârşitul lunii noiembrie, la Torino şi a fost deja prezentat şi premiat la mai multe concursuri cinematografice.  „Sub acelaşi cer” este un film cu totul original: are în centru comunitatea de români ditr-un mic orăşel din regiunea Piemonte, Cunico, lângă Asti. Aici, românii s-au integrat perfect şi nu au avut niciodată probleme de convieţuire cu localnicii italieni, deşi conaţionalii noştri reprezintă 12% din totalul populaţiei: mai precis, 63 din 534 de locuitori. Mulţi din actori sunt imigranţi români fără nicio experienţă în domeniu, care au acceptat să se interpreteze pe ei înşişi.

Primarul din Cunico, Piero Cognasso, s-a implicat personal în realizarea proiectului artistic, fiind unul din actori şi coscenarist. „Protagoniştii cu care am lucrat, mă refer la românii din Cunico, sunt de o punctualitate uimitoare, să lucrezi cu ei a fost o adevărată confruntare a două feluri diferite de a gândi”, a declarat primarul.

Costuri de producţie- zero

În ciuda laudelor şi premiilor din partea criticilor de film, „Sub acelaşi cer” nu a ajuns în sălile din Peninsulă şi nici în atenţia presei naţionale. Am discutat cu regizoarea,scriitoarea italiancă Mary Griggion, care ne-a povestit cum a realizat un film cu un cost de producţie „aproape zero„, dar care a lăsat în inima fiecăruia dintre cei prezenţi în platoul de filmare „o experienţă sufletească extraordinară”.

„Este vorba de un film profesionist care te ţine cu sufletul la gură, s-ar putea spune. Originalitatea constă în faptul că printre protagonişti sunt români imigranţi în Italia, mai precis la Cunico şi care au acceptat să debuteze ca actori, chiar în roluri principale. Au reuşit să intre în pielea personajelor, chiar dacă era vorba de situaţii dramatice, ceea ce a fost cu adevărat emoţionant. Nu am avut bani pentru a ne putea permite aparatură sofisticată, pentru a face filmări de sus, spre exemplu.”

 

Destine împletite

Subiectul filmului este drama unei tinere, Florina, imigrată în Italia, care ajunge pe mâna unei reţele criminale, formată din români. Grigore şi Vasile sunt celelalte două personaje principale: doi tineri români care fug în Occident din România lui Ceauşescu. Odată ajunşi în Italia, cei doi se despart: unul încearcă să muncească cinstit, dar până la urmă e doborât de nevoi. Celălalt alege cea mai uşoară cale spre succes: să devină un criminal.

După douăzeci de ani de la sosirea în Italia, destinul celor doi se împleteşte cu cel al unei tinere abia sosite în Peninsulă: Nicoleta. Fata soseşte în Italia în 2002, la 18 ani, şi cade pe mâna proxeneţilor conduşi de românul Grigore şi italianul „Feroce”.

Cel care este pus să se se ocupe de ea este celălalt din cei doi tineri plecaţi din România cu ani în urmă – Grigore. Într-un moment de beţie, Grigore o violează pe tânără, despre care va afla, ulterior, că este chiar sora lui mai mică. Cuprins de remuşcare şi disperare, bărbatul îl împuşcă pe Vasile, apoi se predă poliţiei. Este arestat şi condamnat.

După 8 ani, Florina lucrează ca babysitter la o doctoriţă italiancă şi are o poveste de iubire cu un tânăr, Matteo. Îşi vizitează fratele în închisoare. În final, va afla că fetiţa doctoriţei este adoptată şi este chiar copilul avut în urma violului din 2002.

 

Nicoleta Sima, rol de debut

„Florina este interpretată de Nicoleta Sima, care a reuşit să-şi pună amprenta, ca şi personalitate, asupra personajului. A reuşit să transmită emoţii ca o actriţă adevărată. Este o fire mai timidă, mai retrasă, şi am ales ca şi personajul să fie schimbat puţin faţă de varianta originală. În plus, Nicoleta a jucat în ultimele săptămâni fiind însărcinată: a continuat să vină la filmări şi să ducă proiectul la bun sfârşit”, povesteşte regizoarea.

Mary Griggion mai adaugă un detaliu important: toţi actorii au acceptat să lucreze gratis, la filmări fiind prezente în jur de 100 de persoane: „Toţi au interpretat cu cea mai mare seriozitate, când se auzea „Ciak, si gira” mi se părea că pe platou sunt doar profesionişti”.

Înainte de a demara proietul propriu zis, regizoarea povesteşte că a vorbit cu mulţi români despre condiţiile de viaţă din perioada comunistă. A ascultat povestea fiecărui, iar prima parte a filmului este dedicată tocmai „epocii de aur”: acţiunea are loc în România, la sfârşitul anilor ’80.

Una din scenele cele mai elocvente este cea a oamenilor care stau la coadă în faţa unui magazin alimentar. Aşteaptă, răbdători, până când un vânzător iese şi anunţă: „s-a terminat laptele”.

Apel la asociaţii

Regizoarea Mary Griggion şi-ar dori ca filmul să se bucure de mai multă atenţie, dar consideră că există un monopol al marilor reţele de cinematogafe care împiedică, într-un fel, ca publicul larg să poată merge să-l vadă pe marile ecrane: „Atât în presă, cât şi la nivel de circuite cinema, filmul nu a fost luat în seamă, deşi a primit critici favorabile şi premii la toate concursurile la care a participat. Mi-aş dori ca asociaţiile de români să poată avea un cuvânt de spus, pentru a putea proiecta filmul în cât mai multe săli. Am luat deja legătura pentru o proiecţie la Roma, dar urmează să avem confirmarea definitivă”.

Ceea ce rămâne, dincolo de experienţa unică a realizării unui film, este, în opinia regizoarei Mary Griggion, „bogăţia sufletească” câştigată în urma colaborării cu membrii comunităţii din Cunico.

Miruna Căjvăneanu

Articol preluat http://www.gazetaromaneasca.com

Un film cu şi despre românii din Italia

Notă

ZIUA MUNCII 2012 este sărbătorită astăzi, 1 MAI, de zeci de ţări din întreaga lume, printre care România, Canada, Australia, India sau Pakistan, dar şi de GOOGLE.

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale dinChicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

ZIUA MUNCII 2012 – Surpriza Google de 1 mai. Ţările unde ZIUA MUNCII e zi liberă

Notă

Cagliari-Atentat incendiar asupra unui local condus de două românce

Un alt atentat incendiar în Sardinia: victimele sunt două surori românce, proprietarele unei discoteci din localitatea Cagliari, „Disco Club Mojito”. În după amiaza zilei de 29 aprilie nişte necunoscuţi au dat foc localului, situat într-o zonă liniştită a oraşului. Din fericire, pagubele materiale au fost minime, iar româncele au decis să deschidă localul la numai câteva ore de la atentat. „Suntem străine, e drept, dar respectăm legea şi nu ne lăsăm intimidate”, a spus Daniela Bălan,  56 de ani, proprietara localului.

Alarma a fost dată de vecini, care au văzut intrarea în local cuprinsă de flăcări, în jurul orei 16,  şi au chemat pompierii. Intervenţia rapidă a echipajului a împiedicat extinderea incendiului în incinta localului. Flăcările au distrus doar parţial intrarea în local şi zidul clădirii, deşi atentatorii, înainte de a da foc, au lăsat să se scurgă în incinta discotecii o cantitate considerabilă de lichid inflamabil. Martorii au declarat că au văzut doi indivizi îndepărtându-se de la locul faptei.

Daniela Bălan a declarat presei locale că ea şi sora ei, M.K., de 42 de ani, nu se vor lăsa intimidate de atac: „Sora mea locuieşte în Italia de 15 ani şi a venit în Sardinia acum 9 ani, suntem bine integrate. Eu am venit aici acum trei ani, lucrăm cinstit şi nu am făcut rău nimănui, niciodată, de aceea nu acceptăm să ni se facă rău nouă. Anul trecut, ne-au fost jefuite apartamentele, iar în ianuarie hoţii au ăncercat să se strecoare în local. Sfătuite de poliţişti, am amplasat două telecamere ascunse, şi o a treia la vedere. Cei care au dat foc au întors telecamera externă înspre zid, fără a şti că nu era una adevărată. Nimeni nu ne-a ameninţat şi nu am fost victimele unei extorsiuni, vom continua activitatea noastră ca şi până acum”.

Potrivit poliţiei, este al treilea atentat de acest fel din ultimele trei luni în acea zonă a oraşului. Anchetatorii nu exclud ca să fie vorba de o răzbunare a unor angajaţi care au fost concediaţi în urmă cu câteva săptămâni.

Sursa http://www.gazetaromaneasca.com

Cagliari-Atentat incendiar asupra unui local condus de două românce

Notă

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru românii care pleacă la muncă în străinătate și își lasă copiii minori singuri în țară

Românii care au copii minori și doresc să plece la muncă în străinătate ar putea fi obligați să își lase minorii în grija unui membru al familiei (rudă de până la gradul IV), se arată într-un proiect de legeadoptat, marți, de Senat.

În caz contrar, respectivii părinți vor risca amenzi de până la 10.000 de euro. Totodată, proiectul prevede că nominalizarea rudei se va face pe baza unui act legalizat la notariat, potrivit http://www.avocatnet.ro.

O altă prevedere a proiectului de lege introduce obligativitatea părinților care doresc să plece la muncă în străinătate, dar au copii minori în îngrijire, de a înștiința Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS), cu 30 de zile înainte de a părăsi țara.

Părinții care vor încălca prevederile impuse, nu vor avea voie să părăsească țara și, mai mult, vor fi sancționați contravențional.

Astfel, dacă nu vor anunța SPAS în legătură cu intenția de a părăsi temporar România și nu vor nominaliza uo rudă care se va ocupa de îngrijirea minorului, părinții vor putea fi amendați cu sume cuprinse între 2.500 și 10.000 de lei.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat și urmează să fie trimis spre dezbatere Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Deputații PDL, inițiatorii proiectului de lege, susțin că plecarea la muncă în Occident a ajuns un fenomen social cu efecte negative asupra copiilor lăsați acasă: tinerii suferă de tulburări psiho-afective și de comportament, precum consum de droguri și alcool, prostituție sau abandon școlar.

Astfel, copiii devin, de multe ori, victime ale abuzurilor de natură fizică, sexuală și emoțională, fiind chiar neglijați de persoanele în grija cărora au fost lăsați, mai precizează inițiatorii proiectului de lege.

Sursa:http://www.oraromaniei.com

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru românii care pleacă la muncă în străinătate și își lasă copiii minori singuri în țară

Notă

Scandal în Sardinia: firma Valtur vrea să angajeze sute de români

Firma italiană Valtur a decis să angajeze 300 de lucrători români în sectorul turistic,pentru structurile sale din regiunile Lombardia şi Sardinia, punând în aplicare o normativă europeană care permite folosirea forţei de muncă din alte ţări membre. Astfel, românii au fost angajaţi cu salarii reduse, ceea ce a declanşat un adevărat scandal politic, mai ales în Sardinia, unde a fost direct afectată piaţa muncii locală.

„Este cu adevărat ruşinos că firme importante precum E.On şi Valtur pot şi numai să se fi gândit să aducă în Sardinia lucrători din Germania şi România”- a declarat secretarul naţional al Psd’az (Partito Sardo d’azione), Giovanni Angelo Colli, referindu-se la sosirea de muncitori germani pentru lucrările de întreţinere programate la instalaţiile E.On din Fiume Santo şi la probabila angajare a 300 de români pentru satele turistice Valtur din Golfo Aranci, de pe insula Santo Stefano şi Alghero.

„Este inacceptabil ca toate acestea să se întâmple tocmai în timp ce Sardinia încă aşteaptă de la E.On cele 700 de milioane de euro în investiţii promise în acordurile cu Instituţiile pentru instalaţiile din Porto Torres – continuă Colli – ducând la exasperare un teritoriu deja puternic martirizat de şomaj şi deziluzionat de neconcludenţa vechilor dispute industriale”.

Nu mai puţin gravă este, potrivit secretarului din Sardinia, temuta angajare din partea Valtur pentru propriile sate turistice din Lombardia a 300 de lucrători români: „Valtur, prin intermediul unei utilizări forţate şi distorsionate a normativei privind libera circulaţie a serviciilor în cadru european intenţionează să evite obstacolele importând în Sardinia forţă de muncă cu preţ scăzut din România”.

Potrivit lui Colli, de fapt, „atât E.On cât şi Valtur par să vrea în mod lipsit de echivoc să efectueze o prădare a resurselor noastre în schimbul a nimic, uitând multele avantaje şi facilităţile obţinute de-a lungul anilor de la Sardinia. Este de aceea necesară o exercitare efectivă de suveranitate din partea instituţiilor locale şi a Guvernului regional care trebuie să meargă dincolo de obişnuitele declaraţii de protest şi să parcurgă în schimb calea normelor şi regulamentelor care pot descuraja şi pe viitor iniţiative similare de piraterie în afaceri”.

Lucrători din România la preţuri de chilipir

Annicchiarico, responsabil al Direcţiei de muncă din Sardinia a atras atenţia însă angajatorilor că lucrătorii vor fi angajaţi legal: „întreprinzători fiţi atenţi, străinilor li se aplică contractele italiene. Normativa de referinţă este la fel pentru toţi angajaţii”. Angajaţi străini în satele turistice din Sardinia? „Este posibil să ajungă deja vara aceasta, însă controalele privind salariile şi siguranţa lor vor trebui oricum garantate”, a spus responsabilul Direcţiei de muncă pentru provinciile Sassari şi Olbia-Tempio.

„Legile de referinţă în acest caz sunt ale noastre, nu ale ţărilor de provenienţă, şi prevăd un tratament egal pentru toţi: italieni, comunitari şi extracomunitari – a ţinut să sublinieze Eugenio Annichiaro într-o  conferinţă promovată de Inps. Dacă nu ar fi astfel, ar exista un risc foarte grav: s-ar permite să ia fiinţă o  nouă piaţă a sclavilor”.

Cuvinte dure

Polemica cu privire la români angajaţi cu salarii “de chilipir”, apărută în localitatea Maddalena, s-a extins şi de-a lungul coastelor orientale care se întind de la Golfo Aranci până la Ogliastra.

Un fenomen asemănător s-a înregistrat până acum şi în construcţii sau în sectorul creşterii animalelor, iar acum se extinde la sectorul turistic, au susţinut unii politicieni.

În cazul românilor, întreprinzătorii care angajează prin intermediul agenţiilor de recrutare din acea ţară vor trebui să ţină cont de normativele de la Bucureşti. Însă în toate celelalte cazuri se aplică contracte, dispoziţii şi instrumente italiene, a amai precizat Annichiaro. “Nu există „reducere” sau “forţă de muncă low-cost” care să funcţioneze. Cu excepţia încălcării dispoziţiilor articolului din codul penal care prevede pentru aceste situaţii condamnări de la 5 la 8 ani de închisoare”.

Articol preluat din http://www.gazetaromaneasca.com

Scandal în Sardinia: firma Valtur vrea să angajeze sute de români

Notă

Cutremur între Sardinia şi Corsica

 

Un cutremur cu magnitudinea de 2.8 grade a fost înregistrată de către instrumentele de Institutul National de Geofizica si Vulcanologie la  in mare, între Sardinia şi Corsica, aproximativ 70 km de Olbia. Cutremurul a fost simtit usor de populaţia din zona Olbia. Controalele efectuate de protecţia civilă arata că pana la acest moment nu  sau inregistrat pagube materiale si nu au fost afectate persoane.

Revenim cu amanunte

Cutremur între Sardinia şi Corsica

Notă

9 Iulie sute de mii de oameni vor rămâne fără Internet

Sute de mii de oameni ar putea rămâne fără conexiune la Internet pe 9 iulie după ce calculatoarele lor au fost infectate cu virusul troian DNSChanger, notează Daily Mail. Termenul iniţial fusese stabilit pentru 8 martie, însă autorităţile au decis să le dea victimelor informatice mai mult răgaz pentru a-şi repara calculatoarele.
mii de utilizatori a fost descoperită în 2011, când autorităţile din Estonia au reţinut şase bărbaţi suspectaţi că ar fi creat un virus de tip troian numit DNSChanger.

După ce a fost lansat pe internet, virusul a infectat calculatoare în peste 100 de ţări, dintre care peste 500.000 numai în Statele Unite.

Troianul DNSChanger îi face pe utilizatori să navigheze pe diferite website-uri false, create în scopul unor escrocherii, prin modificarea setărilor DNS ale calculatoarelor pe care le folosesc.

Virusul a făcut calculatoarele utilizatorilor să acceseze alte servere DNS decât cele agreate de providerii de internet. Aceste servere DNS create de hackeri îi direcţionau pe utilizatori spre site-uri clonă, create pentru realizarea unor escrocherii. Utilizatorii obişnuiţi nu remarcă nimic, pentru că în bara browserului apare o adresă web perfect de încredere.

După ce au descoperit escrocheria, FBI a înlocuit serverele rău-intenţionate cu unele surogat, însă soluţia a fost temporară de la bun început. Data limită până la care FBI a decis să ţină aceste servere-surogat în funcţiune era 8 martie. Ulterior, termenul a fost stabilit pentru 9 iulie. Când le vor închide, milioane de oameni din toată lumea vor rămâne fără internet.

Pentru a evita acest scenariu, utilizatorii de internet trebuie să verifice întâi de toate dacă computerele lor au fost infectate. Este vorba atât de PC-uri, cât şi de Mac-uri. Pentru a face asta, trebuie să verificaţi setările de DNS ale calculatoarelor dumneavoastră.

CUM VĂ PUTEŢI VERIFICA SETĂRILE DNS

Iată cum puteţi să vedeţi dacă computerul dumneavoastră a fost infectat, potrivit unui raport tehnic al Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare, publicat pe 14 noiembrie 2011.
a. Windows
i. Deschideţi meniul de start
ii. Selectaţi Run
iii. Tipăriţi: cmd.exe [si apasati ENTER]
iv. În fereastra nou deschisă scrieţi urmatoarea comandă: ipconfig /all [și apăsaţi ENTER]
v. Cautaţi în informaţiile furnizate liniile ce conţin “DNS Servers”. De obicei acestea sunt 2 sau 3 adrese IP. Notaţi aceste adrese IP.
b. Apple
i. Mergeţi în System Preferences
ii. Selectaţi Network
iii. Selectaţi conexiunea folosită pentru acces la Internet (uzual AirPort sau Ethernet)
iv. Selectaţi Advanced
v. Selectaţi tab-ul DNS
vi. Notati adresele IP.
c. Router propriu
Malware-ul DNSChanger este de asemenea capabil să schimbe setările DNS a anumitor routere de tip SOHO (Small Office Home Office) cum ar fi: Linksys, D-Link, Netgear și Cisco, dacă numele de utilizator și parola sunt cele implicite. Pentru a depista dacă setările DNS ale routerului dvs au fost schimbate consultaţi manualul routerului, secţiunea “Servere DNS”. În cazul în care serverele DNS utilizate sunt în intervalul de adrese IP de mai jos, unul din calculatoarele conectate la routerul dvs este infectat cu DNSChanger.
Oricare dintre adresele de IP de mai jos reprezintă servere cu intenţii rele:
de la 85.255.112.0 la 85.255.127.255
de la 67.210.0.0 la 67.210.15.255
de la 93.188.160.0 la 93.188.167.255
de la 77.67.83.0 la 77.67.83.255
de la 213.109.64.0 la 213.109.79.255
de la 64.28.176.0 la 64.28.191.25

Dacă vedeţi oricare dintre aceste IP-uri, înseamnă că computerul (sau router-ul) vostru a fost infectat. În acest caz, cea mai bună soluţie este să apelaţi la un specialist pentru ajutor.

Asta pentru că, în afară de redirectarea traficului web al utilizatorilor către site-uri modificate, DNSChanger poate de asemenea afecta instalarea actualizărilor de securitate la nivelul sistemului de operare și al antivirusilor. Acest fapt ridică semnificativ riscul ca PC-urile sau Mac-urile să fie de asemenea vulnerabilă la infectarea cu un alt malware.

Sursa http://www.realitatea.net/

9 Iulie sute de mii de oameni vor rămâne fără Internet

Notă

Antena 1 şi 3 scoase de pe Digi

RCS – RDS a anunţat că va renunţa la difuzarea pe satelit a posturilor Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV. Prin această decizie, Antena Group pierde 15% din piaţa de distribuţie.
Piaţa de distribuţie TV din România este estimată în prezent la circa 5,5 milioane de abonaţi, dintre care RCS&RDS are circa un milion de abonaţi la platforma sa de satelit. Astfel, Antena Group va avea de suferit după ce, din noapte de joi spre vineri, Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV vor fi scoase din grila de programe, potrivit Mediafax.

În urma acestei decizii, niciuna dintre televiziunile operate de Antena Group sau de grupul media Intact nu mai este difuzată pe platforma Digi a RCS&RDS.Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit peste 35 de reclamaţii (scrise şi telefonice) cu privire la scoaterea de pe platforma Digi a televiziunilor Antena 1, Antena 3 şi Euforia.

ŞOC PE PIAŢA TV! Antena 1 şi Antena 3, scoase din grila de satelit de RCS – RDS

Motivul invocat de „cablişti” este suma considerată prea mare, 7 milioane de euro, cerută de Antena Group pentru retransmiterea posturilor TV pe satelit.

„RCS – RDS nu mai difuzează pe satelit posturile Antena 1 şi Antena 3.  RCS – RDS nu poate accepta să plătească peste şapte milioane de euro pe an, sumă solicitată de Antena Group pentru difuzarea prin satelit a canalelor Antena 1 şi Antena 3. Cele două posturi au fost declarate în mod repetat ca fiind libere la retransmisie chiar de către reprezentanţii Antena Group”, se arată în comunicatul difuzat de societatea de cablu.

De partea cealaltă, Intact Media Group susţine că „obligativitatea retransmisiei posturilor listate must carry este valabilă doar în reţelele de cablu

Iată punctul de vedere al Intact, în întregime:

Divizia TV Intact Media Group îşi manifestă dezacordul privind practicile necomerciale  ale  RCS/RDS. Compania de cablu a decis , fara a isi informa in prealabil partenerii sau abonatii , sa scoata de pe platforma de satelit posturile Antena1 si Antena3, incepind cu ora 00 a zilei de 20 aprilie. Intact se afla in discutii pentru distributia in reteaua Digi a posturilor din grup  inca din martie anul curent.   RCS a refuzat sa incheie un acord cu grupul media, motivind ca posturile in cauza au fost declarate libere la retransmisie. Obligativitatea retransmisiei posturilor listate must carry este valabila doar in retelele de cablu. Conform prevederilor art.82 alin.1 din Legea Audiovizualului si art.13 alin 3 din Decizia CAN nr. 72/2012, principiul must carry nu se aplica nu se aplica pentru  retelele de satelit, retransmisia in acest caz facindu-se in baza unui acord comercial intre radiodifuzori si distribuitori. Compania de cablu demonstreaza astfel ca nu cunoaste Legea audiovizualului, pretinzind Grupului Intact  sa isi distribuie continutul posturilor tv in regim de gratuitate,  chiar  in situatia in care exista alte prevederi legale care reglementeaza transmisia pe satelit. Reaua credinta dovedita de RCS-RDS in relatia cu Intact si abonatii sai este cu atat mai pregnanta cu cat posturile straine sunt retransmise pe sume considerabile, in conditiile in care  audienta si relevanta nationala a acestora sunt semnificativ reduse fata de posturile Intact.

Antena 1 şi Antena 3, scoase din grila de satelit de RCS – RDS

Notă

Chef de Paște încheiat cu dosar penal

Hotărât lucru, Sărbătorile Pascale nu au adus liniște anul acesta tuturor creștinilor ortodocși. Este și cazul a trei conaționali stabiliți în Sasari Sardegna care au încheiat petrecerea de Paște la închisoare, după ce, duminică, și-au bătut până la sânge vecinul, un italian.

Aflați în toiul petrecerii, trei bărbați s-au simțit lezați atunci când vecinul lor, un bărbat de 45 de ani originar din Sardinia, i-a rugat să dea muzica mai încet.

Prin urmare, trei dintre petrecăreți au năvălit în casa italianului situata intre Sasari siArgentiera

și l-au bătut crunt. Agresorii au fost arestați puțin de la comiterea faptei. Bărbatul rănit a fost transportat la spitalul din Sasari și are nevoie de 30 de zile de îngrijiri medicale, potrivit medicilor.

Sursa Ora Romaniei

Chef de Paște încheiat cu dosar penal

Notă

Nori negri pe piaţa muncii din Italia

Statisticile din ultima perioada arată o creştere record a numărului falimentelor în Italia. Potrivit datelor agenţiei Cerved, anul trecut au fost înregistrate peste 12.000 de falimente: cifra reprezintă un record de când a fost reformată legea falimentului, în 2006. Potrivit aceleiaşi surse, închiderea firmelor a dus la pierderea a peste 300.000 de locuri de muncă. Efectele recesiunii îi afectează inevitabil şi pe români.

Tot mai mulţi conaţionali sunt în cautarea unui loc de muncă, însă perspectivele sunt sumbre: firmele care fac angajări sunt din ce în ce mai puţine. Cel mai afectat sector este cel al construcţiilor, domeniu care absorbea un procent mare de lucrători români.

“Suntem disperaţi!”

Cazul soţilor Ionuţ şi Mariana Darsu, stabiliţi la Roma, poate fi unul generic pentru situaţia românilor afectaţi de criza de pe piaţa muncii. Cei doi soţi au rămas fără niciun venit, cu datorii, cu chirie de plătit. În Italia de cîţiva ani, soţii Darsu au lucrat fără întrerupere până anul trecut. Ea, în vârsta de 29 de ani, lucra ca menajeră la reşedinţa unui ambasador, el, de 27 de ani – muncitor la o firmă de construcţii. Câştigau destul cât să trăiască decent şi să mai pună şi un ban deoparte. Au făcut o fetiţă, apoi au contractat un credit cu care şi-au cumpărat o maşină nouă.

Stabilitatea financiară din ultimii ani le-a dat încredere. Mai auzeau pe la ştiri voci alarmiste legate de criză, de recesiune, însă toate acestea păreau ceva foarte îndepărtat. Prima care şi-a pierdut locul de muncă a fost Mariana. După naşterea fetiţei, şi-a luat concediu postnatal. Apoi a încercat să îşi reia postul, la reşedinţa ambasadorului, dar între timp locul fusese ocupat. În jur, printre cunoştinţe, se întîmpla ceva incredibil: nu se mai gasea nimic de muncă, peste tot se vorbea numai de concedieri, de şomaj, de reîntoarcere în România.

La scurt timp, Ionuţ a fost anunţat de patron ca îl lasă acasă pentru o perioadă nedeterminată. “Suntem disperaţi. Sunt peste 3 luni de cand am rămas amândoi fără serviciu. Avem copil, avem rate la bancă, chirie de plătit. Nu ştiu cum ne vom descurca, construcţiile merg prost, peste tot se dă afară”, ne-a spus Ionuţ. Tînărul este dispus să accepte orice loc de muncă, numai să cîştige un ban să îşi poată întreţine familia.

Manta: “Semnale îngrijorătoare”

Iulian Manta, sindicalist român la Feneal Uil Roma şi Lazio, spune că semnalele de pe piaţa muncii sunt îngrijorătoare.

«Noi acum, prin biroul nostru, putem şi să procesăm online cererile de şomaj. Sunt foarte mulţi care ne sună că au rămas fără loc de muncă. Sunt foarte multe firme care ne sună pentru formalităţile de şomaj tehnic, cassa integrazione. Ce înseamnă asta: că, o perioadă de timp, firma are anumite dificultăţi, trece printr-o perioadă în care i s-a redus volumul de lucrări şi trebuie să îşi restrîngă activitatea. Vorbim în general de firme cu 15-20 de muncitori.

Ce fac firmele în situaţia asta: în loc să îi dea afară pe angajaţi, care lucrează de ani de zile, muncitori în care au fost făcute investiţii în formare, deci în loc să îi concedieze, îi trimit în şomaj tehnic, cassa integrazione. Firmele profită de aceste amortizatoare sociale, pentru perioada de criză, ne sună şi spun: uite, aş vrea să trimit în cassa integrazione 4-5 muncitori. Asta se face între părţile sociale şi întreprinzător.»

În ce constă ajutorul, li se acordă un procent din salariu?

«Da, sunt două plafoane maxime. Cine are salariu pînă în 1.900 de euro brut, ia circa 750 de euro, maxim 800. Cine are peste 1.900 de euro pe bustapaga, ia peste 800. Ce se întîmplă: şi acest şomaj tehnic este acordat unei firme dacă există “una ripresa di lavoro”, adică peste două, trei, patru luni de zile firma va reintra în circuitul muncii. Altfel nu i se acordă cassa integrazione. Deci, cassa integrazione ordinaria porneşte cu cele faimoase 13 săptămâni – prima perioadă -, după care perioada poate fi prelungită pânăla un an de zile.»

Şi după această perioadă?

«Se mai putea prelungi şi după un an, rămîne de văzut cu noua “manovra finanziaria”, este posibil să se schimbe lucrurile. Dar oricum, cassa integrazione este un ajutor real, atât pentru firmă, cât şi pentru muncitor. Însă mai există o problemă: de multe ori, firmele nu anticipează cassa integrazione, fiind perioadă de criză. Atunci cum procedează: cer plata direct de la INPS.»

Anticiparea presupune o procedură care se pune în practică în prealabil?

«Da, oarecum. Noi, sindicatul, ca parte socială, întotdeauna îi spunem unei firme: “Ok, deci voi aveţi 15 muncitori, din care pe 6 vreţi să îi trimiteţi în cassa integrazione. Cei 6 din ce trăiesc în cele trei săptămâni până intră ajutorul?” Deci, noi, ca organizaţie sindicală, cerem firmei să anticipeze ea cei 800 de euro şi pe urmă să facem înregistrarea la INPS. Dar sunt şi multe firme care nu dispun de lichidităţi.

În situaţia asta cerem plata direct de la INPS. Problema este că formalităţ ile durează, până când muncitorului îi ajung banii în cont, pot să dureze chiar şi trei luni de zile. Dar mai sunt şi alte posibilităţi pe care le negociem cu firmele. Să plătească firma un ajutor până când intră banii de la INPS, sau să îi lase acasă pe muncitori prin rotaţie. O lună cinci muncitori, luna următoare alţi cinci, în aşa fel încât fiecare să aibă un minim venit asigurat. Dar asta nu este o problemă doar pentru români, este o problemă pentru toată lumea, şi pentru italieni.»

Criterii de şomaj

Există criterii după care sunt trimişi muncitorii în şomaj?

«Da, există aşa-numitele exigenţ e tehnico-productive. Adică, dacă patronul are un excavatorist, care este singurul excavatorist din firmă, pe acela niciodată nu o să îl trimită în şomaj. Asta înseamnă exigenţă tehnico- productivă. E vorba despre specialişti pe post. Dacă are cinci “manuali”, trimite doi în şomaj şi ţine trei. Practic, muncitorii necalificaţi sunt cei mai expuşi la şomaj.»

Cunoşti cazuri de muncitori care s-au întors în România pentru că nu au mai avut de lucru în Italia?

«Da, aici avem două categorii. Sunt foarte mulţi muncitori români cărora li se termină contractele de muncă, care au avut contracte pe termen limitat şi care nu au dreptul la şomaj. Este vorba de cei care nu au îndeplinit condiţiile la INPS privind perioada minimă de muncă pentru a obţine ajutorul de şomaj. Aceştia, când rămân fără muncă, rămân fără niciun ban. Situaţia lor este cea mai dramatică. Sunt alţii care au depus actele de şomaj şi au plecat în România, şi trăiesc acasă cu şomajul din Italia. Trăiesc cu cei 800-900 de euro pe care îi primesc ca ajutor de şomaj.»

Se poate vorbi de un fenomen al concedierilor, au  căpătat amploare?

«Da, pentru că sunt foarte multe cereri pentru şomaj. Sunt foarte mulţi muncitori care şi-au pierdut locurile de muncă şi foarte puţine firme care reuşesc să stea pe picioare. Sunt multe fir me care plătesc salariile cu întârziere, două sau chiar trei luni în urmă. Aici apare un alt tip de practică, când muncitorul îşi poa – te cere demisia pentru “giustacausa”, şi în această situaţie are dreptul la şomaj. Ce însea mnă: că îşi dă demisia pentru că nu este plătit, şi în cazul ăsta poate să îşi depună cererea pentru şomaj. Însă această practică este destul de birocratică, trebuie dovedit la INPS că există o controversă între firmă şi muncitor.

Este o cale mai complicată, pentru că atunci când se depun cererile, INPS le respinge în primă fază, şi muncitorul trebuie să facă recurs în termen de 90 de zile şi să dovedească faptul că există o controversă, “una vertenza”, şi că are dreptate. Un alt lucru pe care trebuie să îl cunoască românii este că acum este că de la 1 mai intră în vigoare legea “antiriciclaggio”, o procedură fiscală care interzice încasarea în numerar a cecurilor de peste 1000 de euro, iar INPS trimite ajutorul de şomaj sub forma unui mandat de plată.  Deci cei care depun cereri de şomaj în perioada asta trebuie să dea şi coordonatele bancare, codul IBAN. În felul acesta nu vor avea probleme.»

De la 1 ianuarie s-a liberalizat piaţa muncii pentru români, este un ajutor pentru comunitate?

«Sigur că este un lucru bun. Problema este însă că această liberalizare a venit în 2012. Liberalizarea ar fi fost mult mai benefică dacă s-ar fi făcut cu câţiva ani în urmă – este adevărat că a fost un demers de durată, prin Ambasadă, Miniserul de Externe. Chiar şi noi, sindicatul, am contribuit, am făcut scri sori împreună. Ideea este însă că liberalizarea s-a făcut într-un moment de criză, şi cine avea nevoie de personal calificat în anii trecuţi deja a obţinut permisele de lucru pentru cei care aveau nevoie. Altfel spus, liberalizarea este bună, mulţumim celor care s-au implicat, dar din păcate a venit cam târziu. Înmomentul ăsta nu ne afectează cu nimic în bine.»

Surrsa GAZETA ROMANEASCA

Nori negri pe piaţa muncii din Italia

Notă

În 2010 şi 2011, printr-o fericită coincidenţă, Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă au serbat Sfintele Paşti în aceeaşi zi. O astfel de coincidenţă se va mai petrece în 2014, la 20 aprilie, în 2017, la 16 aprilie şi în 2025, la 20 aprilie. Altfel însă, diferenţa dintre Paştele catolic şi cel ortodox poate varia de la o săptămână la cinci săptămâni – cum s-a întâmplat în 2008.

Care este explicaţia? În primul rând, faptul că cele două Biserici lucrează cu calendare diferite. Biserica Romano-Catolică foloseşte, din secolul al XVI-lea, calendarul gregorian , iar Biserica Ortodoxă pe cel iulian. Dacă statele ortodoxe au adoptat în viaţa civilă calendarul gregorian, în prima jumătate a secolului XX (Rusia si Bulgaria în 1918, România şi Serbia în 1919, Grecia în 1923), majoritatea Bisericilor Ortodoxe merg în continuare pe varianta iuliană, dar îndreptată la Congresul de la Constantinopol din 1923. Numai câteva biserici (numite „stiliste”) mai folosesc si astăzi calendarul iulian pur, neîndreptat (Biserica Rusă, Biserica Sârbă, Bisericile din Patriarhia Ierusalimului şi Sfântul Munte).

Data prăznuirii Paştelui este, spre deosebire de data Naşterii Domnului (25 decembrie) variabilă, în funcţie de prima lună plină de după echinocţiul de primăvară. În calcul mai intră un element important, şi anume data Pesah-ului. (Această sărbătoare ebraică , amintind trecerea prin Marea Roşie şi eliberarea de robia egipteană, se prăznuieşte pe 15-22 Nisan. Intre sărbătoarea creştină a Paştelui şi Pesah nu este, prin urmare, decât o asemănare de nume). Anul acesta, Pesah-ul este între 6-14 aprilie. Bisericile Ortodoxe păstrează recomandarea primului Sinod Ecumenic de la Niceea, din 325, ca Sărbătoarea Invierii Domnului să nu coincidă cu Pesah-ul, ci să fie consecutivă acestuia.
În fine, catolicii stabilesc prima luna plină de după echinocţiu folosind o serie de calcule şi tabele ecleziastice, pe când ortodocsii iau ca reper luna plină astronomică.

Au existat, în decursul istoriei bisericeşti universale, mai multe tentative de a sincroniza data Sfintelor Paşti. Ultima – în 1997, în Siria, la Alep, unde a avut loc o mare adunare crestină, organizată de Consiliul Mondial al Bisericilor.

De ce catolicii şi ortodocşii sărbătoresc Învierea Domnului la date diferite

Notă

În ultimele săptămâni, s-au înregistrat nu mai puţin de cinci episoade în urma cărora tot atâtea maşini ale unor români au fost incendiate de persoane necunoscute. În cel puţin două dintre aceste cazuri, anchetatorii consideră că ar putea fi vorba despre atentate cu caracter xenofob.

Imperia (Liguria) Un autoturism din proprietatea unei tinere românce de 22 de ani a fost cuprins de flăcări, în noaptea de 22 martie, pe via Porta Rossa la Santo Stefano al Mare (provincia Imperia, în regiunea Liguria).

Incendiul, care a distrus maşina Peugeot 207, a fost semnalat de câţiva trecători în jurul orei 2.30 şi la faţa locului au intervenit pompierii din Sanremo, care au stins flăcările în mai puţin de o oră.

Vehiculul a fost distrus în totalitate. Sunt în curs verificări pentru a se stabili cauzele incendiului care se pare că a fost provocat intenţionat. Militarii fac anchete privind viaţa privată a femeii: se caută foşti iubiţi, amici sau cunoscuţi, pentru a înţelege dacă focul a fost pus de unul dintre ei. Nu este exclusă nici pista xenofobă.

Orosei (Sardegna) În urmă cu două luni i-au spart un geam, dar duminică 18 martie i-au stropit maşina cu benzină şi apoi i-au dat foc. Dacia Logan a lui Costică Preluca, 31 de ani, rezident la Orosei (privincia Nuoro, Sardegna), s-a făcut scrum, scrie La Nuova Sardegna.

Maşina era folosită de Costică şi de mama lui, Marinela, de 61 de ani, de cinci rezidentă la Orosei. Incendiul a izbucnit în jurul orei 4.30 duminică, pe via San Giorgio, în centrul istoric al localităţii Orosei, la câţiva metri de locuinţa familiei de români.

La faţa locului au intervenit mai întâi pompierii care au limitat în parte daunele şi au izolat incendiul (maşina este oricum inutilizabilă), şi apoi o patrulă de carabinieri. Maşina, pe care tânărul o adusese în Sardegna în urmă cu şase luni din România, a fost incendiată de doi indivizi cu feţele acoperite cu glugi, înregistraţi de camerele de supraveghere instalate la câteva case din apropiere în timp ce vărsau lichid inflamabil pe capota maşinii. Imagini care ar putea facilita sarcina carabinierilor din Orosei angajaţi în depistarea atentatorilor.

„Nu ştiu cu adevărat cine poate avea ceva cu mine – a comenta întristat Costică Preluca care lucrează ca muncitor la o crescătorie de animale – locuiesc de cinci ani la Orosei şi nu am avut niciodată neînţelegeri cu nimeni. Acum două luni am găsit un geam al maşinii spart şi acum mi-au distrus-o. Nouă mii de euro risipiţi fără să ştiu de ce”. Din păcate nu este prima dată când numeroasa comunitate românească care locuieşte şi lucrează la Orosei are parte de distrugeri şi de acte de intimidare. Descinderi xenofobe care în mod ciclic se reacutizează.

În urmă cu câteva luni câteva inscripţii împotriva „românilor care ne fură locurile de muncă” aspăruseră pe străzile şi pe zidurile localităţii. „Un semn rău, precum incediul de noaptea trecută”, mai scrie La Nuova Sardegna.

Partinico (Sicilia)  O altă maşină, tot a unui cetăţean român, a fost incendiată în noaptea de sâmbătă spre duminică, 1 aprilie, la Partinico, lângă Palermo. Românul, care s-a stabilit de câteva luni în localitate, şi-a parcat maşina- Fiat Stilo-, ca de obicei, în faţa casei.

În jurul orei 2 noaptea, vecinii au dat alarma, dar pompierii nu au reuşit decât să evite ca flăcările să nu se propage la celelalte maşini din apropiere. Partea anterioară a Fiatului a fost distrusă complet. Autorităţile au deschis o anchetă pentru a-i identifica pe autorii incendiului.

Avellino Un alt episod a avut loc la Avellino, în regiunea Campania: victima, şi de această dată, este un cetăţean român. Incendiul a fost provocat de nişte necunoscuţi, care au acţionat noaptea. Lângă maşină, pompierii au găsit urme de lichid inflamabil, precum şi doi saci de pânză, îmbibaţi cu benzină.

Vehicolul a fost pus sub sechestru de către carabinieri, care au deschis o anchetă. Ei sunt convinşi că responsabilii atentatului au vrut ca, prin gestul lor, să-l intimideze sau să-l pedepsească pe proprietar

Viariggi D’Asti (Piemonte) : Miercuri 28 martie, o româncă din localitate a fost victima unui episod similar. După ce s-a întors de la locul de muncă, tânăra a parcat maşina lângă propria locuinţă. La puţin timp, vehicolul a fost cuprins de flăcări. Poliţiştii au găsit înăuntru o sticlă incendiară şi au demarat o anchetă pentru a-l găsi pe vinovat.

Sursa: gazetaromaneasa.com

Atentate incendiare în toată Italia. Românii, luaţi în vizor