Sardegna


Sardinia are o suprafață de 24,090 km² și o populație de 2,65 milioane. Era numită „Ichnusa” de fenicieni și „Sandalyon” de greci datorită formei sale, în formă de urmă de picior.
Sardinia este o regiune din Italia. Capitala regională este Cagliari [‘caʎːari]. Regiunea este subdivizată în patru provincii: Cagliari, Sassari, Nuoro șiOristano; au fost propuse încă patru provincii: Olbia-Tempio, Ogliastra,Carbonia-Iglesias și Medio Campidano), care ar trebui să se formeze pe timpul acestei decase (vezi și orașe din Sardinia).
Insula conține numeroase zone turistice extraordinare incluzând Costa Smeralda, Costa Paradiso și Gennargentu. Faimoasă pentru plajele sale, bucata de pământ este bogată și în alte locuri interesante
Clima
Climatul este în principal mediteranean, cu o primăvară și o toamnă în prinicipal mediteraneană, o vară fierbinte și o iarnă blândă. Sardinia are mult de suferit din cauza încălzirii globale, care a produs în ultimii ani o secetăcrescândă. Insula este bogată în resurse naturale, având protejate mii de specii pe cale de dispariție.
Istorie
Istoria Sardiniei pornește din cele mai vechi timpuri. În 1979 resturi umane au fost găsite datând din 150.000 î.Hr. În preistorie locuitorii Sardiniei au dezvoltat comerțul în obsidiane, o piatră folosită în producția primelor unelte aspre, și această activitate i-a adus pe sardiniei în contact cu majoritatea locuitorilor Mediteranei. În timpurile neolitice până la Imperiul Roman,civilizația nuragică a luat o formă în insulă. Și astăzi mai trăiesc mai mult de 7.000 de Nuraghe. Se crede Shardana au venit în Sardinia din estul Mediteranei, în aproximativ secolul XX î.Hr. Se știu puține despre acești oameni, a căror nume (care probabil înseamnă oamenii de la mare) a fost găsit în câteva inscripții egiptene, fiind dezvoltate mai multe ipoteze după unele studii lingvistice; după acestea, orașulSardis (Lydia) ar fi fost punctul lor de pornire, din care ar fi ajuns la Marea Tireniană, divizându-se între sardinieni și etrusci.
O provincie romană și mai apoi bizantină, insula a fost divizată între secolele IX-XII în trei Giudicati(județe) independente, care au intrat sub autoritatea regelui Aragon în 1323-1409: județul Arborea a fost ultimul care a fost cucerit. Populația autohtonă din orașulAlghero (S’Alighera în sardă, L’Alguer în catalană) a fost exilată și orașul a fost repopulat cu invadatori catalani, ai căror descendenți vorbesc astăzi catalana.
În 1720 Sardinia a devenit un regat independent sub casa de Savoia, conducătorii Piemontului. La momentul unificării italiene în1860, regele Sardiniei a devenit regele Italiei.

Sardinia

Provinciile regiunii Sardinia.
  • Cagliari
  • Nuoro
  • Oristano
  • Sassari
Următoarele provincii au fost create de guvernul regional sard, dar încă nu au fost recunoscute de guvernul Italiei:

 


Meteo Sardegna

5 comentarii la “Sardegna

  1. va salut,as dori un loc de munca,detin permis conducere B,C+E,din anul 1991,am 44 de ani,locuiesc in apropiere de Cagliari,nu ma intereseaza localitatea,va multumesc

  2. astazi 1 Iunie ,ziua copilului,LA MULTI ANI!!!,sanatate,multe realizari si o viata cat mai frumoasa pentru toti copii din aceasta lume,

Scrieti comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s