Galerie

Biserica Catolica sarbatoreste astazi 8 decembrie, Neprihanita Zamislire (Imaculata)


Biserica Catolica praznuieste astazi sarbatoarea Neprihanitei Zamisliri.

IMG_1981 Sărbătorea Imaculatei Concepţii, la 8 decembrie, deschide festivităţile de iarnă în Italia. Potrivit dogmelor romano-catolice, este ziua când , mama lui Iisus Christos, a fost concepută în pântecul mamei ei Ana, fără păcatul originar. Sărbătoarea a fost instituită de Papa Sixtus IV în 1476 şi a fost declarată dogmă de catre Papa Pius IX în 1854 intitulată Ineffabilis Deus.

În această zi se împodobeşte bradul de Crăciun şi se reconstituie scena Naşterii lui Iisus Cristos. Tradiţia “ieslei” datează din epoca Sfântului Francis din Assisi care, în 1223 a realizat prima reprezentare cu personaje vii pentru a explica oamenilor cum s-a născut Mântuitorul. Pruncul Sfânt va fi ţinut deoparte până în noaptea de 24 spre 25 decembrie, când îşi va găsi locul în “ieslea” din casele italienilor. Cu timpul, “ieslele” au devenit adevărate opere de artă în funcţie de imaginaţia fiecăruia.

Învatatura despre „Neprihanita Zamislire” a Maicii Domnului a fost proclamata ca dogma de credinta de catre papa Pius al IX, în anul 1854, prin scrisoarea enciclica „Ineffabilis Deus”.

Ea este cuprinsa implicit în salutarea îngerului trimis de Dumnezeu, care a numit-o pe Maria „plina de har”.

Sarbatoarea „Neprihanitei Zamisliri” invita la contemplarea frumusetii inefabile a sufletului prea curat al Mariei, dar si la întelegerea stralucirii suprafiresti a fiecarui suflet sfintit prin harul daruit de Cristos Mântuitorul.

Pentru cinstirea sfinteniei eminente a Maicii Domnului, Orientul crestin a instituit înca din veacul al VII-lea o sarbatoare în cinstea „Zamislirii Fecioarei”, sarbatoare ce a trecut în Occident cu începere din veacul al X-lea. Teologii, încercând sa precizeze continutul dogmatic al sarbatorii, au ajuns la discutii aprinse care i-au împartit în doua tabere, având si de o parte si de alta nume stralucite; între timp, sarbatoarea „Zamislirea Neprihanita” -„Immaculata conceptio”, exprimînd un omagiu solemn adus nevinovatiei desavîrsite, de la zamislire, a Maicii Domnulii, se raspândea tot mai mult, pâna când papa Clement al XI, în anul 1708, a extins-o la întreaga Biserica de Apus si a declarat-o sarbatoare de porunca. A urmat actul solemn din 1854, prin care papa Pius al IX nu facea decât sa exprime convingerea de totdeauna a Bisericii.

Dumnezeu, de la început, mai înainte de veacuri, a ales si a statornicit Fiului sau Unul Nascut o Mama din care sa se întrupeze si sa se nasca în fericita împlinire a vremii. El a iubit-o mai mult decât pe toate celelalte creaturi, încât a aratat fata de ea cea mai mare darnicie. De aceea a îmbogatit-o în chip minunat cu belsugul tuturor harurilor ceresti, scoase din nesfârsita plinatate a Dumnezeirii, mult mai presus decât toate spiritele ceresti si decât toti sfintii, astfel încât, ferita cu desavârsire si întotdeauna de orice pata a pacatului, cu totul frumoasa si perfecta, ea sa înfatiseze înaintea Lui acea desavârsire a nevinovatiei si a sfinteniei, cum în afara de cea a lui Dumnezeu nu se poate închipui una mai mare si pe care, în afara de Dumnezeu, nimeni nu o poate cuprinde deplin cu mintea” (noteaza Pius al IX, în scrisoarea „Ineffabilis Deus”).

 

Sursa Radio Maria

Scrieti comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s