15 august, Adormirea Maicii Domnului


Astăzi 15 august credincioșii ortodocși,catolici si greco-catolici sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, marcând, potrivit traditiei crestine, ziua in care Fecioara Maria s-a mutat din viata pamânteasca la cer,sărbătoarea religioasă fiind dublată de o serie de tradiţii şi obiceiuri.
Sfanta Maria a fost instiintata de Arhanghelul Gavriil de trecerea ei la cele vesnice, iar ea s-a bucurat si s-a rugat pe Muntele Maslinilor si copacii s-au aplecat in fata ei. Sarbatoarea ortodoxa a Adormirii Maicii Domnului este foarte apropiata de ceea ce romano-catolicii numesc Inalţarea Fecioarei. In conformitate cu Sfanta Traditie, Maica Domnului a murit ca orice fiinta omeneasca, „adormind”, asa cum indica si numele sarbatorii. Apostolii, care erau răspândiți in lume pentru a propovadui Evanghelia la neamuri, au fost adusi in mod miraculos la acest eveniment, fiind cu totii prezenti, cu exceptia Sfantului Toma. El a ajuns cu cateva zile mai tarziu, dupa ce a fost înmormântata; dorind sa o vada inca o data, i-a convins pe ceilalti sa deschida mormântul Maicii Domnului. Atunci, Apostolii au descoperit ca trupul Ei nu mai era in mormant. De aceea, Biserica Romano-Catolica prefera sa se refere la acest eveniment ca Inaltarea. Tinand seama de disparitia trupului Maicii Domnului din mormant, se considera ca Ea a fost inaltata cu trupul la Cer.Se spune ca mormantul Sfintei Fecioare se afla in Gradina Ghetsimani din Ierusalim unde zilnic mii de credinciosi il viziteaza. In sustinerea acestei ipoteze pledeaza si prezenta braului Fecioarei, tesut chiar de Ea din par de camila, dat Apostolului Toma, la Ierusalim, apoi la Constantinopol, unde a fost asezat intr-o racla de aur, in biserica pe care Teodosie al II-lea o construise special in cinstea Sfintei Fecioare. Din acest brau exista astazi un fragment la Manastirea Vatopedu din Muntele Athos si alt fragment la Manastirea Panaghia Soumela din Grecia. Sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului este precedata de 14 zile de post strict, cu exceptia Schimbarii la Fata (6 august), cand este dezlegare la peste.
SFÂNTA MARIA 2012 – Se tămâiază morminteleIn dimineata acestei zile, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele. Taranii care aveau vii mari obisnuiau ca acum sa tocmeasca pandarii pentru pazit viile, scrie sf-maria.ro.SFANTA MARIA 2012 – Bărbaţii schimbă pălăria cu căciulaTot acum, bărbații schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie după 15 august fiind ironizati. Se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa.

SFANTA MARIA 2014 – Se deschide sezonul nunților

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului.In aceasta zi se organizau târgurile si iarmaroacele de toamna. Perioada dintre cele doua Santamarii, numita Intre Santamarii, se considera timp optim pentru semana­turile de toamna.

 

Scrieti comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s