Galerie

Vama Nădlac, luată cu asalt de români


images (9)Zeci de mii de persoane au luat cu asalt Vama Nădlac.scrie romanialibera.ro Românii care muncesc în străinătate,  vin să-şi facă concediile acasă, alături de familii. Mulţi dintre ei spun că i-a afectat puternic criza economică şi că de frica unui nou val de criză au adus mai puţine cadouri. Numărul românilor care vin acasă în concedii este mai mic faţă de anul trecut. Ei preferă să rămână în Italia sau Spania şi să economisească banii care i-ar fi cheltuit într-un concediu în România.

„În week-end, 47.000 de persoane au tranzitat punctele de trecere a frontierei din judeţul Arad. Cei mai mulţi dintre ei, peste 30.000 au intrat în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac. În România au intrat şi 10.200 de autoturisme”, spune comisarul-şef Ion Mareş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad.

Criza economică i-a afectat pe românii din străinătate

Unii dintre ei au venit să-şi petreacă concediul acasă, în România, dar alţii de frica unui nou val de criză, au rămas în ţările în care muncesc.

Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac a fost luat cu asalt de către români. Cei mai mulţi vin din Italia şi Spania, unde luna august este lună de concedii. Din Germania şi Franţa, alte ţări în care muncesc români, numărul celor care în acest an au venit acasă este mai redus. „Criza e de vină. Se vorbeşte tot mai mult că Italia şi Spania vor fi lovite din nou de criză. Am adus o parte din lucruri în România, că dacă rămânem şomeri şi ne reîntoarcem acasă, să ne fie mai uşor”, spune Iosif Marc, un bărbat de 30 de ani din Braşov. De zece ani munceşte în Italia, ţară unde s-a obişnuit şi unde o duce mult mai bine ca în România. A plecat cu o sacoşă, cu autocarul şi după zece ani se întoarce la volanul maşinii sale, alături de soţie, tot româncă şi doi copii.

Acum vrea să le asigure copiilor săi un viitor mai bun şi îşi face planuri de rezervă ca să nu-l doboare un nou val de criză. Românii aduc cadouri pentru cei de acasă, însă, în cantitate mai mică. Criza i-a făcut mai grijulii, nu-şi mai aruncă banii chiar pe toate promoţiile. „Eu sunt „căpşunar”. Muncesc în Spania, în agricultură. Mi-am dus şi soţia acolo şi ne descurcăm. Acum e mai greu, însă, oricum mai bine ca în România. Criza ne-a afectat şi pe noi, însă ne-am descurcat. Am venit cu mai puţine cadouri, suntem mai cumpătaţi cu banii. Vedem acum cu noile restricţii pe piaţa muncii din Spania, cum ne afectează şi pe noi,”a spus Horia Alexandru, un bărbat din Sibiu. Banii nu se câştigă uşor nici în Spania, dar s-a hotărât să vină acasă, în concediu. Prietenii săi, români, au rămas în Spania pentru că venirea acasă în concediu este costisitoare. „Peste 4.000 de kilometri, e departe, dar mi-a fost dor de părinţi. Dacă vine din nou criza, poate nu mai pot veni acasă”, a explicat sibianul.

Poliţia de frontieră, pregătită

În acest an, Poliţia de frontieră s-a pregătit pentru a-i întâmpina fără cozi pe românii care muncesc în străinătate. Traficul a crescut de 2-3 ori, faţă de perioada obişnuită. Astfel, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, cel mai tranzitat, poliţiştii au muncit pe patru benzi pentru autoturisme, iar timpii de aşteptare au fost de 10-15 minute. Pe alte două benzi au intrat în România autocarele şi TIR-urile. Poliţiştii de frontieră spun că în acest an, numărul românilor care se întorc acasă este mai mic faţă de anii trecuţi.

Scrieti comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s