Galerie

„În 24 de ore, în Sardinia a plouat cât plouă în șase luni în întreaga Italie”


Ciclonul Cleopatra devastează insula Sardinia (presa italiană)

Starea de urgență a fost declarată în insula Sardinia după inundațiile provocate de trecerea ciclonului Cleopatra și soldate cu 18 morți – printre care doi copii -, sute de locuințe distruse și alunecări de teren.

 

Guvernul italian a alocat 20 de milioane de euro pentru atenuarea efectelor calamității de pe insulă, în urma unei reuniuni urgente a Consiliului de miniștri, desfășurat marți, în care s-a decis decretarea stării de urgență în Sardinia. Alte cinci milioane de euro vor fi puse la dispoziție de autoritățile locale, iar un milion de euro a fost donat de către Conferința Episcopală Italiană /CEI/, cu scopul de a ajuta cele peste 2.700 de persoane care și-au pierdut locuințele.

„Este o dramă de proporții incredibile, o tragedie națională, iar în acest moment prioritatea este salvarea vieților și ajutarea sinistraților”, a mai afirmat marți premierul Letta, care a vizitat insula Sardinia, însoțit de șeful Protecției civile italiene, prefectul Franco Gabrielli. În cursul vizitei sale la Olbia /localitatea cea mai afectată de furtună/, Enrico Letta a adăugat că „statul italian este prezent și va face tot posibilul pentru a ajuta regiunea Sardinia”, relatează publicația amintită.

Tragicul bilanț al intemperiilor din Sardinia este de 18 morți — dintre care doi copii—, mai multe persoane încă date dispărute, peste 2.700 de persoane rămase fără locuințe, 10.000 de persoane rămase fără alimentare cu energie electrică și 500 de kilometri de străzi provinciale distruși, informează cotidianul Corriere della Sera din Milano. Acesta adaugă că prioritatea este eliberarea rapidă de ajutoare pentru regiunile sinistrate, inclusiv din partea Uniunii Europene.

„În 24 de ore, în Sardinia a plouat cât plouă în șase luni în întreaga Italie”, a declarat marți șeful Protecției civile italiene, Franco Gabrielli, care a descris ciclonul „Cleopatra” ca pe o „bombă de apă” care a lovit partea orientală a insulei cu o intensitate neobișnuită, indică publicația La Stampa din Torino.

„Profund afectat de teribila tragedie care a lovit Sardinia, le cer tuturor să se roage pentru victime și mai ales pentru copii”, a scris Papa Francisc într-un mesaj trimis marți pe rețeaua de socializare Twitter, în timp ce președintele Italiei, Giorgio Napolitano, a afirmat că este vorba despre „o tragedie imensă”, semnalează site-ul de știri TgCom24 — Mediaset.

Cotidianul Il Messaggero de la Roma scrie că peste o mie de voluntari și sute de agenți ai forțelor de ordine, printre care carabinieri și polițiști, lucrează împreună cu pompierii în zonele afectate pentru a ajuta populația din Sardinia.

Între timp, a fost emisă o nouă alertă meteorologică, care se referă nu numai la Sardinia, dar și la alte regiuni din sudul și centrul Italiei, printre care Sicilia, Puglia, Basilicata, Calabria, Campania și Lazio, conchide publicația menționată.AGERPRES/(editor: Tudor Martalogu)

Scrieti comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s