Galerie

Rezidenta în Italia pentru Români


Rezidenta pentru motive de munca – angajati/lucratori pe cont propriu
Pentru a putea obtine rezidenta este necesar un loc de munca ca angajat sau inscriere la Camera de Comert (partita IVA) ca lucrator pe cont propriu (autonom).
Angajatii pot prezenta scrisoarea de angajare, sau contractul de munca sau fluturasul de salariu (busta paga).Rezidenta pentru sot/sotie

Daca ambii soti lucreaza, nu este necesar sa se prezinte certificatul de casatorie, sunt suficiente cele doua contracte de munca si documentele de identitate ale solicitantilor. Daca, insa, munceste doar unul din cei doi soti, trebuie prezentate certificatul de casatorie, documentele de identitate ale celor doi solicitanti, contractul de munca, sau fluturasul de salariu (busta paga), sau declaratia angajatorului, sau «partita IVA» a celui care lucreaza. Daca o persoana care este deja rezidenta a obtinut divortul de primul sot/sotie si s-a recasatorit, iar la Anagrafe au ramas inregistrate datele fostului sot/sotie, pentru a putea inregistra cea de-a doua casatorie trebuie sa prezinte sentinta de divort pentru prima casatorie si noul certificat de casatorie. Daca, insa, unul din soti care este deja rezident a ramas vaduv si s-a recasatorit, iar la Anagrafe a ramas inregistrata casatoria cu sotul/sotia decedat(a), trebuie sa prezinte certificatul de deces al sotului/sotiei decedat(a) si certificatul de casatorie cu actualul sot/sotie.
Daca a obtinut divortul sau ramas vaduv(a) si nu s-a recasatorit, pentru a rectifica propria stare civila, trebuie prezentate sentinta de divort sau certificatul de deces. Daca dupa divort femeia a pastrat numele de casatorie, trebuie oricum sa prezinte sentinta de divort.Rezidenta pentru parinti/fii
Daca fiii minori au documente de identitate individuale (Pasaport/carte de identitate/declaratie consulara) este necesara prezentarea certificatelor de nastere. Daca insa fiii minori sunt pe pasapoartele unui dintre parinti, nu mai este necesara prezentarea certificatelor de nastere.
Daca parintii sunt divortati si mama a revenit la numele de necasatorita, iar copilul are numele tatalui, pe langa certificatul de nastere al copilului este este necesara prezentarea sentintei de divort care demonstreaza ca mama a revenit la numele de necasatorita. Daca intre timp mama s-a recasatorit, luand numele noului sot, trebuie prezentat si al doilea certificat de casatorie. Daca parintii nu au fost casatoriti niciodata si pe certificatul de nastere al copilului apare numele de necasatorita al mamei, daca aceasta din urma s-a casatorit apoi cu o alta persoana care nu este tatal copilului, luand numele noului sot, pe langa certificatul de nastere al copilului trebuie prezentat si certificatul de casatorie al mamei.

Rezidenta pentru fiii majori
Parintii pot lua in intretinere proprii fii cu varste de pana in 21 ani si care nu au inca un serviciu. Dupa ce au implint varsta de 21 ani, fiii trebuie sa prezinte un contract de munca.

Rezidenta pentru membrii de familie
Prin membrii de familie (familiari) se intelege sot, descendenti directi cu varste sub 21 ani, in intretinerea proprie sau a sotului, ascendenti directi, in intretinerea proprie sau a sotului

Rezidenta pentru un al membru al familiei – partener
Este admisa intrarea si sederea unui membru de familie a cetatenaului comunitar aflat in intretinere sau cu care convietuia in tara de origine, sau asistat personal de catre respectivul cetatean UE pe motive grave de sanatate, precum si a partenerului cu care cetateanul UE are o relatie stabila, recunoscuta de catre legea statului respectiv.
Pentru inscrierea anagrafica sunt necesare: documentatia din partea statului cetateanului european titular al dreptului de sedere din care sa rezulte gradul de rudenie sau de raport stabil, inregistrat in statul respectiv; asigurarea sanitara sau un alt titlu in masura sa acopere toate riscurile pe teritoriul national; disponibilitate de resurse economice suficiente pentru sine si familiarul cu care se convietuieste

Rezidenta pentru fii sau parinti
Fiii pot face reintregirea familiei cu parintii prezentand certificatul de nastere si contractul de munca al fiului pentru care se solicita procedura: Fiica-parinti -daca fiica s-a casatorit si a luat numele sotului, in afara certificatului de nastere trebuie sa prezinte si certificatul de casatorie din care rezulta schimbarea numelui.
Pentru a evita traducerea si legalizarea, foarte scumpa, a tuturor certificatelor poate fi prezentat livretul de familie (stato di famiglia, asemanator celui italian) eliberat de catre serviciul de stare civila al consiliului local al orasului de rezidenta din Romania. Livretul de familie atesta componenta familiei si gradul de rudenie care exista intre membrii acesteia. Certificatul trebuie tradus in italiana si legalizat.

Rezidenta pentru persoane care nu lucreaza
Rezidenta este strans legata de un loc de munca. Totusi, un cetatean care nu lucreaza si doreste sa stea in Italia, trebuie sa aiba: resurse economice suficiente pentru a trai impreuna cu familia. Exista tabele cu veniturile necesare, in functie de numarul membrilor de familie avute in intretinere; o asigurare care sa garanteze acoperire sanitara sau un alt document echivalent, in masura sa asigure toate riscurile sanitare pe teritoriul italian. Pe asigurarea incheiata in Romania trebuie sa fie specificat faptul ca respectiva asigurare ofera acoperire pe intreg teritoriul UE.
Daca cetateanul roman sosit din Romania nu poseda o asigurare sanitara, se poate adresa oricarei companii de asigurari din Italia pentru a o cumpara.

Rezidenta pentru studenti
Pentru a obtine rezidenta studentii trebuie sa fie inscrisi la un Institut public sau privat si sa fie titulari ai unei asigurari sanitare si sa dispuna de resurse economice suficiente. Studentii titulari ai unei burse de studiu trebuie sa prezinte declaratia din partea Universitatii din care sa rezulte valoarea bursei, valoare care nu poate fi mai mica de 5.061,86 Euro/an.
(SURSA:RGNPRESS)

Scrieti comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s