Galerie

Italia: Rata şomajului este de 11,5%.


1 mai ItaliaRata şomajului în Italia, în luna martie, a fost de 11,5% din populaţia activă, iar aproape 250.000 de italieni şi-au pierdut locurile de muncă în ultimul an, potrivit datelor provizorii difuzate de Institutul naţional de statistică, ISTAT, preluate miercuri de site-ul de ştiri TgCom24 – Mediaset.
Pe bază anuală, rata şomajului este în creştere, faţă de luna martie a anului 2012, se mai precizează în acest comunicat difuzat de ISTAT.
Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă este de aproape trei milioane în întreaga ţară, cu o creştere semnificativă în ultimul an (în perioada martie 2012 – martie 2013), de 11,2% (+297.000 de persoane), indică ISTAT.
În rândul italienilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, rata şomajului este dramatică, cu un procent de 38,4% în luna martie (635.000 de persoane), adică plus 3,2 % în ultimul an.
Situaţia este deosebit de gravă pentru femei, într-o singură lună (în perioada februarie – martie 2013) pierzându-şi locul de muncă 70.000 de cetăţene italiene, mai ales în regiunile din sudul Peninsulei.
Cele trei principale sindicate din Italia, Cgil, Cisl şi Uil, care au organizat pe data de 1 Mai o manifestare comună la Perugia, în regiunea Umbria /centru/, sub sloganul “Prioritate muncă”, au anunţat de asemenea că pe data de 22 iunie vor organiza la Roma o altă manifestare naţională pentru a atrage atenţia asupra situaţiei pieţei muncii şi pentru a-i cere noului guvern de mare coaliţie condus de Enrico Letta să dea imediat răspunsuri concrete pentru a ajuta ţara să depăşească acest moment de criză, deosebit de dificil.
“Avem datoria politică şi morală să ne concentrăm asupra problemelor legate de piaţa muncii”, a scris miercuri preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, într-un mesaj trimis cu ocazia zilei de 1 Mai, sărbătoarea muncii, noului ministru al muncii şi al politicilor sociale, Enrico Giovaninni, care este şi preşedintele Institutului naţional de statistică, ISTAT.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Scrieti comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s