Galerie

Trecem la ora de vara


untitled Nu mai este asa mult pana intram in ora de vara, care se schimba an de an in ultima duminica din luna martie. Asadar, in noaptea din 30 spre 31 martie trecem la ora de vara.

Din pacate, acum vom dormi mai putin, pentru ca ora 3:00 va deveni ora 4:00. Ziua de duminica, 31 martie, va fi cea mai scurta din an, pentru ca va avea doar 11 ore.

Revenirea la ora de iarna va avea loc in ultima sambata spre duminica a lunii octombrie.

Incepand cu anul 1997, Romania a adoptat ora oficiala de iarna si de vara in aceeasi zi cu statele Uniunii Europene si cu alte state din Europa care sunt parte a acestei intelegeri. Ora oficiala de iarna este adoptata in ultima duminica a lunii octombrie, iar ora oficiala de vara in ultima duminica a lunii martie.

Ora de vara este ora legala adoptata de unele tari sau un teritorii pe timpul unei parti a anului. Ora de vara este de obicei cu o ora inaintea orei oficiale standard.

Acest sistem are ca scop “economisirea” luminii Soarelui. In lunile de vara, ora este data inainte pentru ca principalele activitati umane sa se desfasoare cat mai mult posibil pe lumina naturala; in acest fel se economiseste energia electrica necesara iluminatului.

Pentru Romania timpul local, raportat la meridianul Greenwich, se afla in fusul orar “2″, deci GMT + 2 ore, la noi ora de vara fiind introdusa pentru prima data in 1932. Pana in 1939 ora de vara a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie (in 1932: 22 mai), ora 00:00 si prima duminica din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Intre 1 aprilie 1940, ora 00:00, si 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vara a fost in vigoare permanent in Romania. Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata.

In 1996, pentru a profita la maxim de orele de lumina din timpul verii, in Europa s-a prelungit acest orar cu inca o luna. Ora de vara a fost reintrodusa in Romania incepand cu 1979. Ora oficiala a unei tari este ora de iarna.

Scrieti comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s