Notă

 Ziua Păcălelilor

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste Ocean şi apoi pe tot globul. De Ziua Păcălelilor ori ești pus pe farse, ori ajungi să fii cel păcălit. Se spune că farsele trebuie făcute până la amiază fiindcă altfel vei avea ghinion tot anul.

ZIua PăcălelilorOriginile Zilei Păcălelilor, îndelung disputate, nu au fost găsite cu exactitate, istoricii considerând că obiceiul farselor este o împletire de obiceiuri populare locale specifice fiecărei ţări cu legende străvechi şi cu ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi ulterior a primăverii.

Se susţine că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi ”nebuni de aprilie’”.

Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.

În Franţa, unde Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei păcăleli este numit ”poisson d’ Avril” (peşte de aprilie), potrivit Agerpres.

Acesta trebuie, conform tradiţiei, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia trebuie ori să fie decupată în formă de peşte, ori să aibă un peşte desenat. Toate acestea din cauza faptului că în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăseşte semnul zodiacal al ”Peştilor’”.

În Anglia, Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile: cel păcălit este numit ”noddy’” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În

Scoţia acestuia i se spune ”April qowk” sau ‘”pril cuckoo” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.

În Spania, celor păcăliţi de 1 aprilie li se atribuie epitetul de ”nătărăi”.

Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie ”Ziua păpuşilor” sau ”Ziua bucuriei celor mici”, cărora le oferă în dar păpuşi.

Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină – Peru, Mexic şi Columbia, dar la 28 decembrie, sub numele de ”Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Aceeaşi sărbătoare este marcată şi în Belgia, unde însă se sărbătoreşte şi 1 aprilie.

În Iran şi în unele părţi din India, Ziua Păcălelilor este în cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Noruz).

În România, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea.

Sursa: Adevarul.ro

1 Aprilie: Ziua Păcălelilor

De Aurel Publicat în Monden

Scrieti comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s