Notă

Pe de o parte sunt recunoscute rezultatele remarcabile pe care lupta sindicatului și a întreprinzătorilor impotriva falsurilor din contractele part-time care a dus la înjumătățirea fenomenului într-un arc de timp de 4-5 luni și care a redus numărul muncitorilor afectați de acest tip de contract de la 32.000 la circa 16.000. Pe de altă parte este de remarcat o îngrijorătoare și consistentă retragere a peste 21.000 de întreprinzători din sistemul de protecție.
Evoluția negativă a câtorva indicatori importanți, cum ar fi numărul de ore lucrate, bugetul de salarizare, numărul firmelor și a muncitorilor înscriși, nu este doar o consecință a efectului crizei ci și a „efectului de eschivare” care scoate în afara sistemului de reguli bilaterale (Cassa Edile-CPT ed Ente Scuola Edile) tot mai mulți lucrători sau afaceriști. Această „hemoragie” epuizează în mod progresiv sistemul, ducând la o anulare în timp a regulilor și controalelor pe care sectorul le-a creat, bazându-se pe raportul bilateral.
Se constată, de asemenea, o semnificativă reducere a numărului de documente DURC (Documento Unico di regolarità Contributiva) emis de sistemul de construcții și, în același timp, o creștere a numărului de documente emis de INPS și INAIL, date care se traduc printr-o creștere progresivă puternică a părții „subterane” din construcții și printr-o retragere tot mai mare din sistemul bilateral a firmelor care se înscriu în mod cert în sectorul construcțiilor. Un alt aspect important este apariția unui număr extrem de mare de Partite IVA, deschise de foști angajați constrânși să devină „muncitori autonomi” pentru a își păstra serviciul. Doar în provincia Torino, ca efect al crizei și al creșterii numărului de „muncitori autonomi”, în ultimii trei ani numărul membrilor înscriși la Cassa Edile a scăzul de la 19.000 la 15.500, punând în mare dificultate sistemul de protecție bilateral.
Criza trebui combătută și, de asemenea, trebuie relansat sectorul construcțiilor în primul rând prin susținerea afacerilor mici și mijlocii iar în acest sens nu trebuie pierdute din vedere dificultățile și fenomenele preocupante care riscă să distrugă sectorul și sistemul, construit cu mult sacrificiu de către muncitori și întreprinzători în acești ani, cu scopul de a menține legalitate și de a supraveghea respectarea regulilor mediului nostru de lucru. Criză nu trebuie și nu poate constitui un alibi pentru a alimenta diverse modalități de evaziune a taxelor și de concurență neloială în defavoarea inițiativelor sănătoase și care respectă regulile sectorului de muncă. În baza acestor motive Feneal consideră necesară combaterea drastică și eficientă a fenomenelor nocive menționate, stabilind indicatori, cum ar fi cel al numărului minim de comenzi și lucrări sub care nu poate fi vorba decât de o falsă formă de „muncă autonomă”.
Dacă la nivel ministerial nu se va pune capăt acestei degenerări, întreg efortul și munca riguroasă desfășurată până acum de către Părțile Sociale din sectorul construcțiilor va deveni inutil în ceea ce privește regularitatea plăților către stat și combaterea oricărei forme de evaziune fiscală sau salarială. Este necesară concentrarea tuturor forțelor pentru a determina Ministerul Munci să intervină pe lângă INPS și INAIL cu scopul de a clarifica și impune în mod definitiv și cât mai clar faptul că în domeniul construcțiilor atestarea corectitudinii contribuțiilor trebuie emisă exclusiv de către Casele de Construcții (Cassa Edile) constituite și funcționale în baza cerințelor impuse de lege. O altă soluție ar putea fi căutată în mod analog la nivel teritorial, prin intermediul încheierii de acorduri cu autoritățile publice.
În aceste luni, Feneal UIL împreună cu alte organizații sindicale desfășoară întâlniri cu angajatorii pentru a reînnoi Contractul Integrat Provincial în Sectorul Construcțiilor (Contratto Integrativo Provinciale del Settore Edile), o reînnoire care va aduce cu ea creșterea salariilor tuturor muncitorilo din construcții. În cadrul acestor discuții contractuale se va discuta atât  de o ameliorare a serviciilor puse la dispoziție de către Cassa Edile cât și de alte norme contractuale importante.
Sursa http://www.oraromaniei.com

Criza a sporit numărul neregulilor și munca la negru din construcții

Scrieti comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s