Boli transmise prin sex: HPV, prevenire si pericole


Infectia cu HPV (Human Papillomavirus) este cea mai raspandita boala cu trasmitere sexuala, afectand zona genitala atat in cazul barbatilor cat si al femeilor. Exista mai mult de 40 de tipuri, unele dintre ele putand afecta si regiunea bucala si cea a gatului. Multi dintre cei infectati nici macar nu stiu acest lucru.

Si persoane celebre au suferit de aceasta problema. Evita Peron, sotia liderului Argentinian Juan Peron, a murit la 32 de ani din cauza cancerului cervical, dupa ce anterior fusese infectata cu HPV. Si Farrah Fawcett, din Charlie’s Angels, a murit in 2009 din cauza cancerului anal provocat de acelasi lucru, dupa ce fusese diagnosticata in 2006.
Dupa cum explica pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, HPV nu este acelasi lucru cu HIV, virusul care provoaca SIDA, dar ambele sunt transmise prin sex, ducand la simtome si probleme diferite. Cei mai multi oameni nici nu stiu ca au HPV, in 90% dintre cazuri sistemul imunitar distrugand de la sine virusul, fara medicatii.
In alte cazuri, insa, pot aparea negi genitali, mai rar chiar si in gat, cancer cervical si alte tipuri ce includ tot zona genitala. Negii pot fi mai mici sau mai mari, plati sau iesiti in relief, uneori multiplicandu-se in asemenea maniera incat adopta aspectul unei conopide. Pot sa apara la cateva saptamani sau luni de la contactul sexual cu un partener infectat, fie daca acesta prezenta simptome vizibile sau nu. Ei pot sa se inmulteasca cu timpul, sa stagneze sau sa dispara, dar nu se vor transforma in tumori.
Cancerul cervical nu are simptome care sa se poata observa de catre pacient, asa ca poate fi descoperit doar daca mergi periodic la medic pentru controale de rutina.

Cum iau oamenii HPV

HPV se transmite prin contact sexual, cel mai adesea prin intermediul sexului normal (vaginal) si cel anal, dar nu este exclusa transmiterea nici in cazul sexului oral. Poate fi transmis si in cazul partenerilor heterosexuali si in cazul celor de acelasi sex. Cu cat sistemul imunitar al unei persoane este mai scazut, cu atat aceasta va avea mai multe sanse de a contracta virusul.

Cum scazi sansele infectarii cu HPV

Vaccinele pot proteja atat barbatii cat si femeile de cele mai des intalnite tulpini ale virusului, care pot duce la cancer si diverse alte boli. Ele sunt injectate in 3 reprize si sunt cel mai eficiente daca sunt folosite la varsta de 11-12 ani.
In afara de asta, mai poti scadea sansele infectarii avand cat mai putini parteneri sexuali, cel mai indicat este sa fie unul singur, stabil, cu analizele la zi, pentru a te asigura ca nu a primit HPV inainte de a te cunoaste.
Nu exista tratament in sine pentru disparitia virusului, dar sunt modalitati prin care poti scapa de simptomele oferite de acesta, cum ar fi negii genitali. 

Scrieti comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s